Wilt u ons steunen?

Doneren

BEHANDELING EN BEGELEIDING

Slaapproblemen

Slaapproblemen zijn een belangrijk kenmerk van het Angelman syndroom en kunnen opvoedingsproblemen veroorzaken voor u en andere begeleiders van uw kind. Voordat de behandeling van slaapproblemen kan starten is het van belang om eerst goed te onderzoeken wat de oorzaak van de slaapproblemen bij uw kind met Angelman syndroom is. De oorzaak kan verschillend zijn voor elke persoon met Angelman syndroom. Als de oorzaak bekend is, dan kan een bepaalde behandeling worden gekozen en uitgevoerd. Als de oorzaak in een verstoring van het circadiane ritme ligt, dan wordt bij Angelman syndroom een lage dosis melatonine geadviseerd. Hogere doseringen melatonine zijn aanvankelijk effectief, maar dat effect kan na een aantal weken vaak weer verminderen of verdwijnen.

 

Naast melatonine zijn ook een goede slaap hygiëne en adviezen gericht op het gedrag belangrijke onderdelen van de behandeling van slaapproblemen bij Angelman syndroom. Het is dus belangrijk dat voor elke persoon met Angelman syndroom afzonderlijk onderzocht wordt, wat de oorzaak van de slaapproblemen is. Op basis van de oorzaak bij uw kind, kan een passende behandeling worden gekozen en uitgevoerd.

 

Hulp bij het reinigen van de mond

Het reinigen van de mond bij iemand met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking kan een lastige klus zijn. Tevens is de mondverzorging vaak moeilijk uit te voeren.Door middel van een aantal tips en adviezen kan de verzorging van de mond een stuk prettiger worden voor de persoon met een beperking en makkelijker uitvoerbaar voor de ouder of verzorger.

 

Een gezonde mond bezit gezond tandvlees en tanden zonder actieve gaatjes.
Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen.
Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen of het eten.

 

Als de mond niet goed wordt gereinigd gaat het tandvlees ontsteken. De ontsteking wordt veroorzaakt door tandplaque. Tandplaque is een zacht en kleverig laagje voor bacteriën dat zich hecht aan de tanden en kiezen. Plaque kan na verloop van tijd verkalken tot tandsteen. Zonder tandplaque vormt zich geen tandsteen.

Ontstoken tandvlees is rood, gezwollen en slap. Het kan gaan bloeden tijdens het poetsen of eten. Door tandplaque kunnen ook gaatjes ontstaan. De bacteriën in het tandplaque nemen suiker op uit het voedsel en zetten dit om in zuur. Zuur tast het glazuur aan. Het is daarom belangrijk de frequentie van het eten van suikerrijk voedsel te beperken. Zo krijgt het gebit de kans om zich te herstellen van een ‘zuurstoot’. En wordt tandbederf voorkomen.

 

Poetstips

- Poets het liefst 2x per dag
- Gebruik een fluoride bevattende tandpasta
- Gebruik een tandenborstel met een lange steel en zachte haren of een electrische borstel
- De borstelkop kan het beste klein zijn, zodat men overal bij kan komen
- Ga tijdens het poetsen achter de patiënt staan, zo heeft men een beter overzicht
- Plaats de borstelharen schuin tegen de tandvleesrand
- Vergeet de binnenzijden van de tanden en kiezen niet
- Het gebruik van tandenstoker,floss of ragers is aan te raden, mits dit mogelijk is bij de patiënt

 

Neem er de tijd voor. Beter 1x per dag goed poetsen, dan 2x per dag onzorgvuldig.

 

(Deze pagina zal worden aangevuld.)